Подробно за изпълнението

Както повечето така и сглобяемите сгради имат няколко основни конструктивни елемента. По-долу е описан всеки елемент и неговото изпълнение. Подредбата е според реда и етапа на изпълнение.

ЕЛЕМЕНТОПИСАНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ
Основа на къщата
- бетонен фундамент
Правим 30см вкопани армирани стъпки (рандбалки) със стърчащи фусове 8мм. Прави се кофраж Фусовете се свързват към готовите 6мм арматурни мрежи на плочата. С мастар плочата се заглажда на грубо, в последствие се правят изравнителни замазки. В основата се заработват изходи за канали ф110 и сифони ф50. При нужда се правят насипи, изкопи, изготвяме подпорни стени, дренажни системи и други според желанията на клиента.
Носеща конструкция
- скелет на сградата
Скелета се изгражда от греди 10/10 или 12/12см, ребра 10/5 или 12/6см. Използваме и метални профили за сухо строителство. Конструкцията се изгражда върху подложни греди, които се анкерират с анкери 10мм към бетона. Всички колони се нивелират заедно с ребрата за обшиване, които се поставят през 60см. Използваме гвоздей 120 и 140мм, торнадо винтове и планки. Диагонални разпънки укрепват конструкцията през определена дистанция.
ПокривЗа него използваме главно греди 10/10 или 12/12см, ребра 10/5 или 12/6см. Мечета захващат поповете и билните греди. Ребрата се обшиват с плоскости или дъски, покриват се с мембрана, заковатват се шипки и се редят керемидите. По-тежките капаци не се мажат.
Външни стениРебрата се обшиват с ОСБ плоскости 9мм, върху тях се поставя паропропусклива мембрана и крайно покритие сайдинг. С цел обръщане на отворите крайното покритие се поставя на по-късен етап след монтирани прозорци.
Изолация в стенитеПоставяме 10см изолация от минерана вата между ребрата на конструкцията. За по-голяма сигурност я прихващаме с рапиди.
ВиК и
Ел. инсталация
Преди затварянето на вътрешните стени с плоскости се изготвя ВиК инсталацията. Тръбите за водата се изолират против конденз. При налична вода системата се надува под налягане за тестване на слепените фитинги. Пускат се гофри в които ще минават кабелите на ел. инсталацията. Залагаме 1кв за осветление, 2.5кв за контакти и 4кв за бойлер.
Вътрешни стени
и тавани
Обшиваме ребрата на стените и таваните с гипсокартон 12мм. На местата със снадки допълнително поставяме ребра или други за да се обшият отделните кроени парчета картон. Използваме рапиди за картон с едра стъпка - за захват към дърво. След монтирането на врати и прозорци се започва шпакловането. В фугите се поставя лента и се шпакловат. Външните ъгли и обърнати отвори имат алуминиеви ъгли. Всичко се шкури за заглаждане със шкуртка Р100 и се боядисва на две ръце.
Изолация на таванаПоставяме 5см изолация от минерана вата между ребрата на тавана. Те може да са профили за сухостроителство или растерен окачен таван.
Прозорци и вратиЗалагаме готови, бели ПВЦ дограми на фирмата Profilink. Те имат различни размери и приложения. В базовата цена са заложени дограми на 10% от общата застроена квадратура. Ако къщата е 100 кв/м, заложените дограми са 10 кв/м. Монтират се с винтове за директен монтаж и фугите се запълват с полиуретанова монтажна пяна.
БаняМокрите помещения са обшити с хидрофобен гипсокартон. Залепя се фаянса на пода от сифона. Плочките се залепят до тавана. Всичко се фугира. Всички точки са затапени. Не е включен водомер или свързване към външни конектори. Желателен, вътре в банята или складово помещение е ревизионен отвор с клапа, скриващ кран спиране на водата в цялата сграда.
Подови изолация и покритияСлед замазка ако е нужна, чрез залепяне с лепило за плочки се поставя и фибран 2 см. Преди ламинатите се поставя специална подложна мембрана. След това се нарежда самият ламинат. Накрая се поставят и пвц первазите.
УлуциМетални или ПВЦ, първо се поставят и нивелират скобите държащи улуците. След това се закрепят, поставят се казанчетата и водостоците и се захващат към стените също със скоби.

Описаната технология е приложима без нужда от конструктивно становище или промени в архитектурният проект на съоръжението. Добрата практика е архитектът да се запознае с възможните изпълнения преди изготвянето на проекта.

Заложената базова цена покрива използването на качествени основни крепителни материали, като шпакловки (Knauf), лепила (Baumit), крепежни елементи (Wurth), гипсокартон (Knauf), ОСБ (Kronospan) и други.